Брокер с български произход на съд за измама с ценни книжа
Брокер с български произход на съд за измама с ценни книжа / снимка: БГНЕС

Бившият брокер от "Креди Суис" Юлиан Цолов е арестуван в САЩ и ще му бъдат предявени обвинения в измама при продажба на ценни книжа, предаде БТА, като се позова на Ройтерс.

Според съобщението роденият в България 35-годишен Цолов е бил задържан на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк и откаран в офисите на ФБР в Манхатън.

Цолов и бившият му колега Ерик Бътлър, на 36 години, са обвинени в заговор, измама с ценни книжа и комуникационна измама, се посочва в обвинителния акт, отворен в сряда в окръжния съд в Бруклин. Бътлър не се е признал за виновен по всички обвинения и е бил пуснат под гаранция от 2,5 милиона долара.

Цолов е бил извън САЩ и не е присъствал в съдебната зала заедно с бившия си колега. След ареста ме се предвижда той да бъде изправен пред съда днес.

Прокурорите твърдят, че Бътлър и Цолов са подвеждали клиенти да вярват, че един определен вид ценни книжа (auction-rate securities), чиято стойност периодично се актуализира с търгове, са подкрепяни от федерално гарантираните студентски заеми и затова са безопасни и по възвръщаемост са сравними с банковите депозити или паричните пазари, пояснява Ройтерс.