British Airways и American Airlines търсят по-близки отношения?
British Airways и American Airlines търсят по-близки отношения? / снимка: БГНЕС

Британската авиокомпания British Airways („Бритиш Еъруейз”) се надява да постигне до седмици споразумение за по-близко партньорство с най-големия си американски конкурент - American Airlines („Американ Еърлайнз”), съобщават от британската компания, цитирани от Би Би Си.

Разговорите за това вървят успоредно с преговорите за възможно обединение между британската авиокомпания и испанския превозвач Iberia (“Ибериа”).

Цените на самолетното гориво и намаляването на разходите на хората за пътуване със самолет карат компаниите да търсят начини за редуциране на разходите.

Британската компания обяви 88 процента спад на печалбата за първото тримесечие на финансовата 2008/2009 година и предупреди, че авиобизнесът е изправен пред най-лошия период в своята история. Компанията също така ще намали полетите си с 3 на сто.

Двете компании вече имат партньорски отношения в съюза One World, но ако се постигне споразумение двете компании ще работят „в много по-близки отношения”, за да намалят разходите в област като технологиите, по отношение на билетите и администрацията.

Всяко евентуално задълбочаване на отношенията между двата авиопревозвача ще бъда обект на обстойна разследване от страна на регулаторните органи.

В миналото двете авиокомпании се провалиха в опита си да получат имунитет за сливане от американските антимонополисти, но от British Airways се надяват, че това облекченията в регулацията заради споразумението за “Открито небе” ще направи това по-вероятно.

От конкурентната компания Virgin Atlantic („Върджин Атлантик”) обявяват, че ще се противопоставят на всяка съвместно предприятие между двата трансатлантически авиопревозвача, тъй като това би създало „доминираща мегасила” по дестинациите, свързващи САЩ и Европа.