Борисов: Трасето на азерския газ към България трябва да е през Турция
Борисов: Трасето на азерския газ към България трябва да е през Турция / снимки: Министерски съвет
Борисов: Трасето на азерския газ към България трябва да е през Турция
52841
Борисов: Трасето на азерския газ към България трябва да е през Турция
  • Борисов: Трасето на азерския газ към България трябва да е през Турция

Основното трасе за доставка на газ от Азербайджан за България трябва да бъде през Турция. Това заяви премиетът Бойко Борисов, след като се срещна с азерския си колега Артур Расизаде. Борисов беше категоричен, че освен връзка с Турция, друг вариант за диверсификация няма, особено предвид цените, които може да ни даде Баку при директна доставка. Много ключова е работата с премиера на Турция Ердоган и с президента на ЕК, каза още премиерът.

Основният въпрос е иска ли Европа реална диверсификация на доставката на газ или не, каза още премиерът. Трябва да си изясним дали си заслужава да продължаваме да говорим и да работим по тази тема „поне за нас", допълни той.

Азерският министър-председател Артур Расизаде каза, че политическите отношения между Баку и София са на едно много високо равнище, но трябва да се постараем във всяка една друга област да постигнем това ниво. Той подчерта, че има предвид икономическите, хуманитарните и културни връзки между двете страни. Расизаде допълни, че ако се погледне стокообменът, се вижда, че в него участват основно нефт и петролни продукти.

Българският премиер Бойко Борисов също отчете, че политически връзки са добри, но по думите му практическите са доста слаби за възможностите на двете държави. „От разговорите и вчера, и днес за мен се избистрят две много ясни задачи, две послания. Първата е, иска ли Европа реално диверсификация на доставки на газ. Освен реално от Азербайджан от друго място не може да дойде в този му вид. Затова ние ще работим доста усърдно да си изясним каква е реалната позиция по тази тема. Ако не ни дадат да направим интерконекторна връзка с Турция и през нея да се доставя за Европа азерски газ, думата диверсификация за мен няма да съществува като термин за Европейския съюз", каза премиерът.

Днес беше подписан меморандум между БЕХ и азерската нефтено-газова компания СОКАР, с надеждата, че през 2014 г. при наличие на връзка с Турция, ще може да се получава газ, каза още Борисов.

Борисов Трасето на азерския газ към България трябва да е през Турция
netinfo

След срещата двамата премиери подписаха и две споразумения за сътрудничество между страните в областта на борбата с престъпността и защитата от бедствия и аварии. По-рано през деня премиерът Бойко Борисов поднесе венци на гроба на националния лидер Гейдар Алиев и на мемориалния комплекс „Ебеди машал" (Вечния огън) в Баку.