Борисов спира процедурата за изпълнители на двата лота от Хемус
Борисов спира процедурата за изпълнители на двата лота от Хемус / БГНЕС, архив
Борисов спира процедурата за изпълнители на двата лота от "Хемус"
84330
Борисов спира процедурата за изпълнители на двата лота от "Хемус"
Борисов спира процедурата за изпълнители на двата лота от "Хемус"
  • Борисов спира процедурата за изпълнители на двата лота от "Хемус"
  • Борисов спира процедурата за изпълнители на двата лота от "Хемус"

Бойко Борисов разпореди прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на магистрала "Хемус". В съобщението, разпространено от правителствената пресслужба, не се уточняват мотивите за това решение.

Малко по-късно обаче от регионалното министерство съобщиха, че Лот 1 и 2 на "Хемус" няма да се строят, защото за тях няма пари по новите оперативни програми.

Само до преди няколко месеца правителството смяташе да финансира изграждането на магистралата с бюджетни средства.

През месец септември миналата година премиерът Бойко Борисов заяви категорично, че "за друго за каквото има пари, но "Хемус" трябва да върви". Тогава Борисов уточни, че магистрала "Хемус" е приоритет номер 1, защото без нея Варна и Северна България няма да са това, което заслужават да бъдат.

Няколко месеца по-късно премиерът разпореди незабавно да бъдат предприети действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството. Мотиви за това решение не се посочват.

От Министерството на регионалното развитие и Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" изпълниха разпореждането на премиера и прекратиха процедурата за избор на изпълнител с мотива, че  няма да може да бъде осигурено финансиране с европейски средства по линия на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура". Този мотив идва след като съвсем доскоро се смяташе строежът на магистралата да става с пари от бюджета, а самият проект така или иначе беше в резервните списъци на оперативната програма.

Търгът за избор на изпълнители на лот 1 и лот 2 на "Хемус" се проведе в края на миналата година. Офертите на победителите бяха на обща стойност над 800 млн. лева и се оказаха почти два пъти по-високи от предвижданата индикативна стойност на проекта.