Премиерът Бойко Борисов коментира заявения от „Газпром“ интерес „Турски поток“ да минава през България.
 
„Досега всички условия са били необвързващи, сега обаче се отива на трета фаза, която вече е обвързваща“, заяви Борисов.

Втората тръба на „Турски поток“ ще преминава през България (ОБЗОР)
 
С днешната позиция на "Газпром" се върви в посока за т. нар. "Български поток", който ще премине през наша територия, заяви премиерът Борисов. За да се премине към третата фаза, българският държавен регулатор трябва да одобри предложението.
 
Борисов изтъкна, че много е направено от страна на Министерството на енергетиката, вицепремиерът Томислав Дончев, както и "Булгартрансгаз" са работили много активно по този въпрос.
 
Премиерът изтъкна, че България спазва абсолютно всички европейски правила. По думите му продължаването на "Турски поток" през страната ни не е само български интерес, защото от това решение зависят и Сърбия, Унгария и Австрия.
 
"Ние понеже сме първи на входа, трябва да свършим и най-много работа", допълни Борисов. Той добави, че към момента всички са си свършили ангажиментите и е оптимист за реализацията на този проект. Борисов посочи, че това е пилотен проект, защото се прави със страна извън ЕС. Когато обаче той влезе на българска територия, след това за останалите европейски страни ще бъде много по-лесно продължението му.

Парламентът актуализира енергийната стратегия на страната
 
"Има много важен трети етап и това е обвързването. В момента, в който обвързващата част е минала и има резервиран капацитет, тогава ние спокойно можем на българска територия да започнем да строим", уточни премиерът Борисов.
 
Според него страната ни трябва да работи много активно по този въпрос, ако не иска да бъде изместена. Той счита, че не трябва да се повтарят грешките от миналото и българската държава, когато има гаранциите и има резервирания капацитет, тогава може да започне строителството.
 
Продължаването на втората тръба на "Турски поток" през България обаче трябва да става едновременно с интерконектора с Гърция. Тогава, който достави по-евтин газ в газоразпределителния хъб "Балкан", него ще го купуват, добави Борисов.

България иска да запази стратегическото място на газовата карта на Европа
 
Министър-председателят подчерта, че всички срещи по тази тема са били съвместно и с Европейската комисия (ЕК) и всяка една стъпка е обсъждана. Борисов припомни, че дори председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в София е казал, че ако се работи по плана, предложен от българския премиер, с газоразпределителен център, със спазването на Трети либерализационен пакет и възможност и да се търгува на газовия хъб, няма да има проблеми.
 
Борисов е оптимист и за резултатите от третия сондаж за залежи на нефт и природен газ, който в момента върви в Черно море.
 
Министър-председателят припомни, че "Южен поток" е бил спрян в мандата на БСП заради корупционните схеми в обществените поръчки.