/ БГНЕС
Категоричната позиция изрази министър Теменужка Петкова
България цели да си запази стратегическото място на газовата карта на Европа. Това заяви пред журналисти в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова след като парламентът прие актуализация на енергийната стратегия на страната.

Работим за това България да бъде стратегическа държава както досега по отношение на доставките и транспортирането на природен газ, каза министърът. По думите й, за да се случи това, трябва да има инфраструктура - изграждане на интерконекторите на България със съседните страни, изграждане на газова борса, както и осигуряване на различни източници на доставка.

Парламентът актуализира енергийната стратегия на страната

Топ приоритетен проект е интерконекторът Гърция - България, той е включен и в седемте топ приоритета на ЕС, заяви министърът по време на дебатите в пленарна зала. Петкова посочи, че този проект е в необратима фаза на реализация. На финалната права са обществените поръчки, така че да стартира строителството в началото на 2019 г. Предвижда се 2020 г. проектът да бъде въведен в търговска експлоатация.
 

БГНЕС


Друг важен проект по думите на министъра е интерконекторът със Сърбия, който ще бъде факт до май 2022 г.