BMW планира да спести 6 млрд. евро от разходите си до 2012 г.
BMW планира да спести 6 млрд. евро от разходите си до 2012 г. / netinfo

Германският производител на автомобили Бе Ем Ве (BMW) обяви, че се надява да намали разходите си с 6 млрд. евро (8,5 млрд. долара) до 2012 година като част от нова стратегия за ефективно производство и добави, че ще увеличи валутните си резерви и капацитета на завода си в САЩ, за да може да посрещне рисковете от слабия долар, предаде Асошиейтед прес.

Компанията съобщи, че планира увеличаване на производителността с най-малко 5 процента на година. "Ще съсредоточим цялата структура към възвръщаемостта на капитала", заяви главният изпълнителен директор на Бе Ем Ве Норберт Райтхофер.

В резултат на планираното увеличение на производителността германската компания "очаква да постигне планирания растеж за периода до 2012 година с почти същия персонал".

Бе Ем Ве, която както и останалите европейски износители е изправена пред риска от отслабване на конкурентоспособността на нейните продукти в чужбина заради рекордно високото равнище на еврото спрямо долара, обяви също, че ще увеличи валутните си резерви, за да избегне риска, съобщи БТА. Компанията вече разполага с достатъчно "естествени резерви" само чрез установяване на голяма част от производството си в САЩ, което е начин да се защити от колебанията на валутния курс.

Компанията обяви намеренията си, чието осъществяване вече е в ход, до 2012 година да увеличи производствения капацитет на завода си в Спартанбург, Южна Каролина от 140 000 на 240 000 коли до 2012 година.

Бе Ем Ве съобщи, че ще повиши капацитета на завода си за Мини (Mini) в Оксфорд, Англия до 260 000 годишно без допълнителни инвестиции, а също и че ще предприеме първите стъпки към увеличаване на капацитета в Китай от 30 000 на 44000 коли на година.

Компанията не изключва и нови придобивания за разширяване на обхвата си, посочва АП.