Бизнес, синдикати и власт са единни: Актуализацията на бюджета е неизбежна
Бизнес, синдикати и власт са единни: Актуализацията на бюджета е неизбежна / снимка: БГНЕС
Бизнес, синдикати и власт са единни: Актуализацията на бюджета е неизбежна
74619
Бизнес, синдикати и власт са единни: Актуализацията на бюджета е неизбежна
  • Бизнес, синдикати и власт са единни: Актуализацията на бюджета е неизбежна

Служебното правителство, синдикати и работодатели се обединиха около тезата, че актуализацията на държавния бюджет е неизбежна.

По време на заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че положение е изключително тежко, а най-засегнатите сектори са енергетиката и финансовият сектор.

От финансовото министерство предупредиха, че ако не бъдат актуализирани държавните разчети, в края на годината някои ведомства няма да могат да платят заплати на служителите си.

Служебният кабинет вече подготвя актуализация на държавния бюджет и това трябва да бъде задача №1 пред новия парламента, стана ясно от коментара на служебния премиер Георги Близнашки.

"Просто действително сме изправени пред много тежки проблеми, пренасочваме средства от едни програми към други, за да може да решаваме неотложни проблеми. Основните проблеми са в три сфери - финансовата сфера, банковата сфера и енергетиката", каза той.

Думите му бяха потвърдени и от зам. финансовия министър Кирил Ананиев, който даде и пример какво ще се случи, ако няма актуализация на бюджета."Действително има някои министерства, които в края на годината няма да могат да си платят заплатите", каза Ананиев, като не посочи кои са тези ведомства.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът ще подкрепи актуализация на бюджета.

"Очевидно през септември, октомври и ноември навлизаме във време на бурни турболенции в много системи, ако няма спешна актуализация и естествено, правителството, което дойде на власт, това да я направи", каза синдикалният лидер.

Близнашки използва случая, за да повтори призива си към областните управители, които участват в изборите, да подадат оставки. По думите му някои вече са го направили, но при други щяло да се наложи „по-твърдо решение".