БФБ с ново лого. XETRA няма да оскъпи търговията
БФБ с ново лого. XETRA няма да оскъпи търговията / netinfo

Ново лого и корпоративна визуална идентичност има Българска фондова борса-София. Шестнадесет години след първата търговска сесия тържището за акции избра фигурата на бика за свой символ и обяви 2008 година за година на промяната. Очаква се в съвсем скоро време да се появи онлайн в новия му дизайн и сайтът на БФБ. Освен нов вид, той има и подобрена функционалност.

Дизайн-студиото, спечелило конкурса за изработка на новото лого и корпоративна идентичност на борсата, е Ilian.com. Собственикът му Илиян Ковачев сподели, че екипът му подготвя и промяна в приложението за електронна търговия COBOS.

На промоцията на новото лого, председателят на съвета на директорите на БФБ Виктор Папазов изтъкна, че това е първата най-важна стъпка преди въвеждането на платформата на Deutsche Boerse - XETRA. Стартът й се подготвя за 16 юни, като благодарение на нея достъп до системата на борсата ще имат 400 инвестиционни банки и къщи, 5 000 брокерски терминала с покритие в 18 европейски страни.

От борсата наблегнаха на това, че таксите за търговия няма да бъдат увеличавани през следващите 18 месеца, а тенденцията е по-скоро за тяхното редуциране.

В края на годината ще започне и подготовката за въвеждане на деривативи, като според изпълнителния директор Бистра Илкова, най-вероятно първите такива инструменти, които ще се търгуват на БФБ, ще са фючърси и опции върху акции, в качеството им на традиционно по-ликвидни базови активи.

По силата на споразумението с германския партньор, ще започне разпространение на пазарна информация от БФБ чрез Deutsche Boerse. Посредством нея, също през месец юни, ще стартира и изчисляването и разпространяването на индексите на БФБ извън България.

Папазов анонсира и подготвяната за 16 септември международна конференция в София на тема: “Перспективите пред капиталовите пазари в Югоизточна Европа”. Участие в нея ще вземе партньора от Франкфурт. През месец ноември, по време на престижния German Equity Forum, ще бъде организиран ден на България, в който български емитенти ще могат да се представят пред световната инвестиционна общност.

DarikFinance.bg