Безработицата мъчи най-вече българите
Безработицата мъчи най-вече българите / снимка: sxc.hu
Безработицата мъчи най-вече българите
31627
Безработицата мъчи най-вече българите
  • Безработицата мъчи най-вече българите

Безработицата и липсата на работни места е основният проблем в България, според 62 процента от хората. Това сочи изследване направено от агенция "Джи Кънсалтинг", което беше представено съвместно с евродепутата Кристиан Вигенин. Сред другите основни проблеми, които притесняват българите са корупцията, ниското заплащане и бедността. 49 процента от анкетираните посочват, че икономическото положение в страната е лошо. По думите на социолога Живко Георгиев почти половината българи смятат вътрешнополитическата ситуация за напрегната. Що се отнася до първата година от управлението на ГЕРБ 47 процента от хората смятат, че има позитивни промени, но те не са им се отразили.

Според Живко Георгиев новото правителство е изгубило способността си да генерира надежди, което е изключително важно в момент на икономическа криза. „Към момента все още ГЕРБ не е винена, но започват хората да ги товарят с отговорност. Има сериозно разочарование в управляващите. Те са на път, ако така я карат, от най-голямото добро, което бяха 2009 година, да се превърнат в най-малкото зло", коментира Георгиев.

Що се отнася до нагласата на българите към Европейския съюз, тя се запазва по-скоро положителна. 39 процента от хората смятат, че страната ни е спечелила от членството си, а 36 процента са на мнение, че нищо не се е променило. Едва 14 на сто са хората, които твърдят, че България е загубила след присъединяването й.  Според 63 процента от българите членството ни е помогнало в борбата с престъпността. На второ място те поставят защитата на потребителите, като по думите на Георгиев това се дължи на голямата популярност на Меглена Кунева, която отговаряше за този ресор в Европейската комисия.

Основен проблем обаче остава нивото на информираност на българите що се отнася до нашите евродепутати. 31 процента от хората не могат да посочат нито един от тях. ГЕРБ пък се оказва единствената партия, чийто избиратели не могат да назоват нито един техен евродепутат, допълва Георгиев. „Същите тези „гербери" са посочили достатъчно депутати от други фракции", каза той.

Според него това се дължи на политиката на управляващите, която лансира в медийното пространство едва няколко политически личности. Най-популярните евродепутати сред българите са Надежда Михайлова, Антония Първанова, Ивайло Калфин, Илияна Йотова, Димитър Стоянов и Кристиан Вигенин.