Без глоба за гратисчиите във влака
Без глоба за гратисчиите във влака / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нередовните пътници във влака няма да бъдат глобявани, съобщиха за Дарик от пресцентъра на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Оттам уточниха, че в хода на обсъждането на промените в закона за железопътния транспорт, въвеждането на глоба от 20 до 100 лева за пътниците без билет е отпаднало.

На официалния сайт на министерството обаче е качен единствено първоначалният законопроект, според който глобата за гратисчиите ще се прилага, и липсва информация за направените промени в него по време на общественото му обсъждане, стартирало през октомври. Според устно направеното съобщение на пресцентъра, глобата за нередовни пътници отпада, а се запазва възможността Националната компания "Железопътна инфраструктура" да стане превозвач.

В сряда правителството гласува промени в закона за железопътния транспорт. Според публикуваната на сайта на министерството информация за законопроекта нередовните пътници, които отказват да заплатят стойността на билета плюс добавка, трябва да бъдат глобявани с от 20 до 100 лева, а наказателните постановления да се издават от кондукторите.

Първоначалната и единствена публикация на проектозакона вижте ТУК

Според сега действащия закон за железопътния транспорт нередовният пътник трябва да заплати стойността на билета плюс добавка, а ако откаже да го направи, трябва да слезе от влака на първата гара след установяване на нарушението.