Белият дом очаква ръст на US икономиката от 1,6% тази година
Белият дом очаква ръст на US икономиката от 1,6% тази година / снимка: whitehouse.gov

Белият дом намали прогнозата си за растежа на американската икономика тази година от 2,7 на сто до 1,6 процента, а за следващата година – от 3 процента на 2,2 на сто, предаде Би Би Си.

Според американската администрация проблемите в жилищния сектор и на финансовите пазари, както и нарастващите цени на горивата ще се отразят на състоянието на най-голямата икономика в света.

Очаква се също така безработицата да достигне 5,3 на сто тази година, а през 2009 година броят на хората без работа да се увеличи с още 0,3 на сто до 5,6 процента. Настоящите изчисления на американската администрация са по-високи от предишните, когато бе обявено, че безработните ще са 4,9 процента и през двете години. През 2007 година нивото на безработицата бе 4,7 на сто.

Според сметките, оповестени от Белия дом, инфлацията ще достигне 3,8 процента, което е увеличение спрямо предишната прогноза за ръст на потребителските цени от 2,7 на сто и е доста над целта на Федералния резерв на САЩ за 2 процента инфлация.

Наследникът на Джордж Буш на президентския пост след изборите през ноември се очаква да се сблъска с рекорден бюджетен дефицит от 482 млрд. долара.