Белият дом готви списък на кандидатите за шеф на Световната банка?
Белият дом готви списък на кандидатите за шеф на Световната банка? / netinfo

Белият дом е започнал да съставя списък на претендентите за президентския пост в Световната банка, който трябва да бъде готов преди предстоящата среща на Г-8 в Хайлигендам на 6-8 юни. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира статия, публикувана във в. "Уолстрийт джърнъл".

Според изданието американската администрация в момента особено внимателно изучава кандидатурата на бившия лидер на републиканското мнозинство в Сената Бил Фрист, който е и лицензиран кардиохирург. В биографията му има над 150 операции по присаждане на сърце и бели дробове. Фрист е фаворитът на съветника на Джордж Буш по въпросите на националната сигурност Стивън Хадли, пише БТА.

Като други евентуални претенденти за поста се спрягат имената на заместник-министъра на финансите на САЩ Робърт Кимит, бившия заместник-държавен секретар на САЩ и настоящ директор на „Голдман Сакс” Робърт Зелик. Обсъждат се и кандидатурите на министъра на търговията Карлос Гутиерес, на бившия сенатор от Мисури и бивш постоянен представител на САЩ в ООН Джон Данфорт, както и на бившия председател на Управителния съвет на Управлението за федерален резерв на САЩ Пол Волкър.

Сегашният президент на Световната банка Пол Улфовиц бе принуден да подаде оставка считано от 30 юни заради скандала, в който той бе обвинен, че е съдействал за повишението на приятелката си Шаха Риза.

Вашингтон има още шест седмици, за да намери достоен лидер на международната организация за борба с бедността. Тази задача обаче не е лека. Както пише "Уолстрийт джърнъл", Белият дом трябва да намери човек, способен да изглади разногласията в Световната банка и да възвърне доверието в нея, подронено от поведението на Улфовиц. Важен е и фактът, че зад оставката на Улфовиц, който се бе обкръжил със сериозна група от верни привърженици, застанаха почти всички съюзници на САЩ. Именно по тази причина Белият дом обеща да проведе широки консултации с други страни по кандидатурата за президент на Световната банка.

Вашингтон обаче настоява да се запази традицията начело на институцията да стои американец.