БДЖ може да увеличи цената на билетите, за да не фалира, смятат червените
БДЖ може да увеличи цената на билетите, за да не фалира, смятат червените / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БДЖ може да увеличи цената на билетите, за да не фалира, смятат червените
55433
БДЖ може да увеличи цената на билетите, за да не фалира, смятат червените
  • БДЖ може да увеличи цената на билетите, за да не фалира, смятат червените

Правителството и БДЖ не са постигнали основната цел - да привлекат инвеститори, които да извършват товарни превози в страната. Така смята народният представител от Коалиция за България и министърът на транспорта в кабинета "Станишев" Петър Мутафчиев.

Според него трябва да бъде изработена ясна стратегия, тъй като е останал само един купувач за "Товарни превози". Това е фирма, която е регистрирана в Кипър няколко дни преди да започне процедурата на приватизацията, обясни Мутафчиев.

По думите му, Дянков спира парите по договора за задължителна обществена услуга, по който през 2012 г. "Пътнически превози" трябва да получат 221 млн. лева, защото БДЖ не си плаща кредита към Световната банка, взет през 1995 г.

Според него има вариант БДЖ да не фалира и той да увеличи двойно билетите на "Пътнически превози".

Според БСП процедурата за приватизация на "Товарни превози" е незаконна.

Петър Мутафчиев припомни, че до влизането на България в Европейския съюз "Товарни превози" са поддържали "Пътнически превози", като нееднократно са били предупреждавани, че не достигат над 100 вагона за превоз на товара. Заради окаяното състояние на вагоните и това, че не са им правени ремонти, са отчетени милиони левове загуби годишно, допълни червеният депутат. По думите му, правителството трябва да даде отговор как точно ще бъде извършена приватизацията на "Товарни превози".

Законът за приватизация изисква прозрачност на приватизационния процес. Това заяви Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. По думите му, сделката за приватизация на "Товарни превози" се осъществява "в една изключително напрегната обстановка, в една продължаващата се криза, в която министърът на транспорта не създаде условия Агенцията по приватизация да си свърши работата нормално".