Банско с номинация за най-добър световен ски курорт
Банско с номинация за най-добър световен ски курорт / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Банско е номиниран за участие в конкурса "WordSkiAwards" за най-добър световен ски курорт, съобщиха от пресцентъра на община Банско. Общо 21 държави са номинирани за участие в престижния конкурс. Те са избрани измежду 80 държави с развити ски курорти.

Номинираните курорти ще бъдат оценявани по четири критерия: най-добър ски резорт, хотел, бутиков хотел и шале (малки семейни хотели, вили или хотели, обзаведени в стил „шале”). Измежду номинираните държави са още Швейцария, Швеция, Австрия, Русия, Япония, Германия, Финландия и други.

В категория най-добър ски резорт България ще бъде представена от курортите Банско, Пампорово, Боровец и Витоша.

Победителите в престижния конкурс "WordSkiAwards", който е обявен за „Оскарите на туристическата индустрия”, ще бъдат определяни чрез онлайн гласуване, което вече е започнало. Банско също започна работа в тази насока, като курортът на югозапада може да бъде подкрепен от всеки фен чрез Facebook профила си.

Спечелилите приза ще бъдат наградени на 16 ноември в австрийския курорт Китцбюл, който е домакин и партньор на събитието.

Целта на конкурса е популяризирането на ски туризма и стимулиране интереса на туристите към зимните курорти. В момента на туристическия пазар в световен мащаб са регистрирани общо 2 000 ски курорта и над 6 млн. хотелски легла.

Община Банско приканва всички фенове на зимните спортове да гласуват за любимия си курорт на: http://worldskiawards.com/nominees/bulgaria