Амбициите на Словакия за влизане в еврозоната се изправят пред предизвикателство
Амбициите на Словакия за влизане в еврозоната се изправят пред предизвикателство / снимка: БГНЕС

Амбициите на Словакия да бъде първата от новоприсъединилите се към Европейския съюз страни, която ще се присъедини към еврозоната, се изправят пред сериозно предизвикателство на фона страховете в Братислава, че може да не бъде допусната до членството по политически причини, предаде ДПА.

Докато правителството в Братислава е уверено, че Словакия успешно се придвижва към въвеждането на еврото от януари 2009 г., ключов доклад, които ще бъде публикуван този месец за бюджетния дефицит на страната, повишава риска държавата да не успее да покрие един от основните критерии за въвеждането на новата валута.

Словашкият ляв премиер Роберт Фицо предупреди, че е възможно да бъдат включени и политически критерии към стриктните финансови условия за присъединяването на държавата към еврото, добавяйки, че Словакия не е успяла да получи ясни гаранции, че членството й в еврозоната е сигурно, ако изпълни задачите от финансово естество.

Успешното членство в еврозоната на Словакия би могло да прокара път и за останалите нации от бившия комунистически блок за въвеждане на еврото.

Много анализатори посочват, че Полша и Чехия едва ли ще въведат общата европейска валута преди 2012 г., а Унгария - може би две години по-късно.

Когато европейските власти обсъждат кандидатурата на страната за членство в еврозоната през март и април следващата година, инфлацията в Словакия вероятно ще бъде на задоволително ниво в границите на препоръчителните 2,8 процента. Словашкият държавен дълг от 40 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) също е в границите на препоръчителния от ЕС праг от 60 на сто от БВП.

Все още опасения за въвеждането на еврото поражда докладът за словашкия бюджетен дефицит от статистическата служба на Европейската комисия, Евростат, който ще бъде публикуван на 22 октомври. Според изискванията на ЕС той трябва да бъде под 3 процента от БВП.