Акционер в NYSE и БФБ: Сериозните инвеститори ще заобикалят България
Акционер в NYSE и БФБ: Сериозните инвеститори ще заобикалят България / снимка: Личен архив

Томас Колдуел е основател на Caldwell Financial Ltd., която е един от големите акционери в New York Stock Exchange. Бивш гуверньор е на фондовата борса в Торонто, Канада и е признат като водещ експерт по капиталови пазари. Неотдавна инвеститорът придоби 4.25% от борсата в Бомбай и измести от там инвеститори като Джордж Сорос.

В различни свои изказвания Колдуел развива тезата, че пазарната фрагментация и различните регулации правят борсите неефективни. Донякъде това доведе до срива на капиталовите пазари от 6 май тази година, каза в интервю за Business Standard през юни тази година големият инвеститор.

Той е сред акционерите в Българска фондова борса и е недоволен от намерението за увеличаване на капитала на БФБ за сметка на малките инвеститори. Инвеститорите ценят държавите, в които се демонстрира респект към частната собственост. Когато този елементарен принцип не е спазен, а правителствата демонстрират непостоянство, големите играчи отместват погледа си към други региони, каза Колдуел в интервю за DarikFinance.bg.

Той призова за недопускане на разводняване на капитала на малките акционери в БФБ и прогнозира, че бъдещето й е в алианс с другите регионални пазари.

Цялото интервю четете ТУК