Адемов предлага да се въведе пенсионна възраст и за полицаите и работещите в сектор сигурност
Адемов предлага да се въведе пенсионна възраст и за полицаите и работещите в сектор сигурност / снимка: БГНЕС
Адемов предлага да се въведе пенсионна възраст и за полицаите и работещите в сектор сигурност
67343
Адемов предлага да се въведе пенсионна възраст и за полицаите и работещите в сектор сигурност
  • Адемов предлага да се въведе пенсионна възраст и за полицаите и работещите в сектор сигурност

Социалният министър Хасан Адемов предлага въвеждането на пенсионна възраст и за полицаите и работещите в сектор „Сигурност", които в момента излизат в пенсия само с изискването за 27 години стаж. В интервю за Дарик министър Адемов поясни, че си дава сметка колко непопулярно е това предложение в рамките на разговорите за ранното пенсиониране в България.

Позицията на социалния министър е в разрез с обещанието на левицата да бъде отменена въведената преди година възраст за пенсиониране при военните. Тезата на експертите, изразена от Хасан Адемов, е пенсионната възрастта в МВР да бъде 52 и 54 години в зависимост от това дали става въпрос за младши или за старши състав, каквито са и условията при военните.

„Не става въпрос за популизъм, а за принципи. Единият от принципите е солидарност между осигурените. Солидарността минава през участие на всички в осигурителната система, минава през доверието в тази система. Трябва да се стремим към принципите на равнопоставеност. Най-лошото в тази система е, ако си позволим да противопоставим една група осигурени на друга група осигурени, какъвто е случаят с ранното пенсиониране", каза социалният министър.

Говорейки за ранното пенсиониране на сектор сигурност например, в никакъв случай не се обявяваме срещу тези хора и техните права, но ако искаме да балансираме системата, стъпка в правилната посока би била евентуалното въвеждане на възраст, каза Адемов. Той допълни, че си дава сметка, че това е непопулярна мярка, но предложението на експертите, което той формулира, е в тази посока, защото по думите му пенсиите в България са за стаж и възраст. „Осигурителният риск е старост и този осигурителен риск се покрива на базата на критерия възраст, а възрастта се измерва в години. Тоест не е достатъчно да има само пределна възраст за заемане на длъжност, каквато има в Министерството на отбраната", каза Адемов.

Той увери, че си дава сметка колко ще е трудно прокарването на едно такова решение. „Само че ако експертната позиция остане затворена в рамките на експертите и не бъде обсъждана в обществото, включително и между заинтересовените страни, ние правим опити за срещи със синдикалните организации на заинтересованите ведомства, за да може да се чуят принципните позиции", каза министърът.

Цялото интервю със социалния министър Хасан Адемов можете да чуете в radio.dariknews.bg