90% от малките и средни предприятия не са кандидатствали за средства от ЕС
90% от малките и средни предприятия не са кандидатствали за средства от ЕС / netinfo

Степента на проникване на финансовия сектор в икономиката на страната достига 85% от брутния вътрешен продукт, което означава, че все повече хора и фирми успяват да намерят подходящите за тях решения. Това обяви Димитър Костов подуправител на управление Банково в Българска народна банка по време на откриването на изложението „Финанси за всеки“ в НДК.

Финансовият сектор е най-конкурентноспособен в България с оглед на присъединяването на страната към Европейския съюз. Сигурен съм, че положителното развитие ще продължи и след 1 януари 2007 година, обясни Димитър Костов.

Изложението „Финанси за всеки” се провежда за втора поредна година в Националния дворец на културата и ще продължи до 8 декември. Тази година участие ще вземат 24 финансови институции. По време на изложението посетителите ще имат възможност да се запознаят с възможностите за кредити, спестявания и инвестиции, които различните финансови институции предлагат.

Според направено наскоро изследване близо 90% от българските малки и средни предприятия досега не са кандидатствали за финансова подкрепа по договорени проекти. 45% от тях са слабо запознати с възможностите на структурните фондове, а 41% въобще не познават този тип финансиране, заяви Александър Джоганов, директор на дирекция „Малки и средни предприятия“ в Банка ДСК. Според него българските банки трябва да обединят усилия и да помогнат на малките и средни фирми да заздравят позициите си на европейския пазар и да усвоят възможно най-голяма част от средствата, които предлага Европейският съюз.