4 компании с интерес към приватизацията на „Булгартабак”
4 компании с интерес към приватизацията на „Булгартабак” / снимкa: Sofia Photo Agency

Четири компании са проявили интерес към приватизацията на "Булгартабак". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той не уточни за кои фирми става въпрос, но заяви, че са големи мултинационални компании. За цигарените фабрики в Стара Загора и Пловдив пък на практика от вчера е стартирала процедура за приватизация чрез борсата, заяви още Димитров.

"София БТ" и "Благоевград БТ" могат да бъдат купени само от стратегически инвеститор. При липса на такъв ще се пристъпи към продажба чрез борсата, уточни Димитров. Според него голям е интересът и към "Кремиковци". Освен от Лакшми Митал, писма за намерения са пратени и от турската компания "Ердемир" и бизнесмените Константин Жеваго и Ринат Ахмедов. US Steel също проявили интерес по данни от американското посолство.

Петър Димитров коментира още, че поисканото от "Булгаргаз" поскъпване с 32 на сто на природния газ е прекалено голямо: „Цената на входа на България е нараснала с около 6 процента. Смятаме, че исканото увеличение е прекалено голямо. Смятам, че регулаторът в общи линии има правилна ориентация към евентуалното повишаване на цената”.

В близките седмици се очаква да бъде избран и инвеститор за АЕЦ "Белене", каза още Петър Димитров. Трябва да се уточни кой от двамата класирани кандидати предлага най-изгодните условия за България. Предстои да се реши и дали инвеститорът да получи 49-процентов дял, или ще има допълнително разпределение.