3 от всеки 100 домакинства у нас са газифицирани
3 от всеки 100 домакинства у нас са газифицирани / netinfo
Само през миналата година потребителите на природен газ в страната са изразходвали с 2,5 милиарда лева по-малко, отколкото ако бяха ползвали други източници на енергия. Този икономически ефект ще бъде удвоен, ако се реализира Националната програма за газификация на страната, изработена от Министерството на икономиката и енергетика. Това каза заместник-изпълнителният директор на „Овергаз Инк” Светослав Иванов по време на Международен конгрес на тема: „Екологични и енергийни основи на устойчивото развитие”.

300 хиляди домакинства да са газифицирани през 2011 г., 800 хиляди да на газ през 2020 г. предвижда програмата. За постигането на тези цели са необходими 1,5 млрд. лева инвестиции в инфраструктури, каза Светослав Иванов. Националната програма за газификация не предвижда нито лев държавни капитали, инвестициите са отговорност на частния сектор, уточни изпълнителният директор на „Овергаз” Сашо Дончев. Ангажимент на държавата е да усъвършенства законодателството, каза той.

У нас в момента само 3 от всеки 100 домакинства са газифицирани, средният показател за Европейския съюз е 50 на сто. У нас газо-преносната инфраструктура достига до 15% от общините, в останалите страни от Общността процентът стига до 80 на сто. Делът на природния газ енерго-потреблението на страната ни е около 0,5%, за останалите страни от Европейския съюз – средно 45 на сто.