29 млн. лв. бонуси дали 9 министерства през втората половина от мандата на ГЕРБ
29 млн. лв. бонуси дали 9 министерства през втората половина от мандата на ГЕРБ / снимка: БГНЕС
29 млн. лв. бонуси дали 9 министерства през втората половина от мандата на ГЕРБ
66694
29 млн. лв. бонуси дали 9 министерства през втората половина от мандата на ГЕРБ
  • 29 млн. лв. бонуси дали 9 министерства през втората половина от мандата на ГЕРБ

Около 29 млн. лв. допълнителни възнаграждения са получили служителите на девет министерства за последните две години от управлението на ГЕРБ. Това обяви в парламента депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев. Справката на социалиста се отнася за бонусите на държавните служители за 2011-та и 2012-та година. От ГЕРБ веднага отговориха на обвиненията за бонусите и ги определиха като „претоплена стара манджа".

Болната тема с бонусите по министерствата беше подплатена с конкретни цифри от депутата от Коалиция за България Петър Мутафчиев. Той обясни, че народните представители са получили отговори от девет министерства. Общата сума за тях за двете години възлиза на близо 30 млн. лв.

Най-голяма сума за допълнително стимулиране на държавните служители за този период е отпусната във финансовото министерство – общо около 14 млн. лв., а най-малка е сумата в образователното министерство – близо 100 000 лева.

Депутатите са искали и да им се предоставят по-конкретни данни за служителите във ведомствата – фамилия, длъжност и какви суми са получавали като допълнително възнаграждение и за участие в комисия. Такъв списък е бил отказан, като аргументът е бил защитата на личните данни.

Според депутата от ГЕРБ и бивш заместник финансов министър Владислав Горанов данните на социалистите не са съвсем коректни. „Изнесените данни от Мутафчиев са претопляне на много стара манджа, тъй като от средата на 2010 година няма ДМС-та никъде в администрацията", каза Горанов и описа този ход като една от добрите реформи, постигнати от ГЕРБ.

Той успокои Петър Мутафчиев, че в МФ са раздавани много по-големи възнаграждения от цитираните от него и то не в мандата на ГЕРБ или на сегашното правителство, а откакто съществува данъчната администрация в настоящия й вид.

Социалистите допълниха, че чакат отговори за получени бонуси и от останалите министерства.