26 общини изтеглили дългосрочни банкови заеми миналата година
26 общини изтеглили дългосрочни банкови заеми миналата година / снимка: Sofia Photo Agency

26 общини са изтегли дългосрочен банков кредит през 2007 година. Това съобщи Ваня Василева, управляващ директор на Агенцията за кредитен рейтинг Global Rating („Глобал рейтинг”). Общият размер на отпуснатите средства е малко над 81 милиона 760. Галя Станева с повече информация

Повечето общини заемат средства до 1 млн. лева, като девет са с дълг, по-голям от тази сума, сочат данните на агенция Global Rating. Общините Варна, Смолян и Сливен пък са подписали договори за външно финансиране, надвишаващо 10 млн. лв.

Според Ваня Василева сериозен проблем за общините в България е липсата на източници за капитално финансиране на обекти от общинската инфраструктура.

Общините могат да кандидатстват за финансиране и по европейските фондове. Към края на 2007 година по Оперативна програма Регионално развитие е подала проект само община Попово, а към настоящия момент броят на кандидатите е 38. Програмата обаче е насочена към 178 малки общини.

С 46 процента се е повишил кредитният рейтинг на по-голямата част от общините през 2007 година спрямо 2006 година, каза Ваня Василева. Към края на февруари тази година около 60 общини са с присъден кредитни рейтинги, като осем от тях да дадени от чужди агенции.