15 лева да стане таксата за строително разширение, предложи Борисов
15 лева да стане таксата за строително разширение, предложи Борисов / netinfo

От 80 стотинки на 15 лева да се увеличи таксата за строително разрешително в София. Това ще предложи кметът Бойко Борисов в нова наредба на общината, която ще се обсъжда днес в комисията по бюджет и финанси на Столичния общински съвет. Целта на промяната е да се увеличат приходите в общината, обясни Борисов по време на работна закуска с представители на бизнеса.

Не е нормално сградите да се продават за хиляди евро, а в общината да влизат по 80 стотинки за всеки обект, коментира Борисов пред членове на Българския форум на бизнес лидерите. Част от финансовите проблеми на столичният град ще се решат чрез финансовата децентрализация. По думите му, логично би било данъците и таксите да са различни за жителите на различните квартали на София. Ако живееш в Бояна трябва да плащаш повече от хората в Надежда например, коментира градоначалникът. Крайно време е България да приеме закон за инвестициите, какъвто има във всички държави, категоричен бе Бойко Борисов. Ако се въведе лимит за инвестициите в София, фирмите ще се насочват и към вътрешността на страната, а и няма да се стичат толкова хора, търсещи работа, поясни кметът. В момента в столицата живеят около 1 милион и 800 хиляди души, а най-голям проблем общината среща с ромското население. За да намалеят кражбите на шахти и кабели, Борисов се обяви категорично за закриване на пунктовете за скрап и за лицензионен режим на заложните къщи.

Борисов запозна бизнеса с плановете за преасфалтиране на малките улици, подмяна на част от колите на градския транспорт и озеленяването. До края на следващата седмица заедно с министър-председателя Сергей Станишев ще направят първа копка на разширението на околовръстния път. Проектът е на стойност 15 млн. евро, а държавата е отпуснала 7 млн. лева за отчуждаване на терените.