12 000-18 000 евро върви кв. метър в най-скъпия италиански курорт
12 000-18 000 евро върви кв. метър в най-скъпия италиански курорт / netinfo

За мнозина ваканцията в Портофино (област Лигурия) е мечтата на живота им - там се намират вилите на най-богатите италианци, включително и на Силвио Берлускони.

Купуването на къща в този истински рай обаче струва между 12 хиляди и 18 хиляди евро за кв.м. Ако искате пък само да си наемете апартамент за август, трябва да извадите около 8 хиляди евро за 50-80 кв.м. помещение.

Само през миналата година цените в Портофино са скочили средно с 5,5 на сто, съобщава „ПронтоСофия”, цитиран от БГНЕС.

Освен Портофино, челни места сред най-скъпите италиански курорти заемат Форте дей Марми (Тоскана), където един квадратен метър струва 13 хиляди евро. На трето място е Санта Маргерита Лигуре (12 500 евро за кв.м).

След това се нареждат остров Капри и Порто Черво (на остров Сардиния), където квадратният метър недвижимо имущество струва 12 хиляди евро. Чужденците продължават да бъдат в челото на класацията от кандидат-купувачи на скъпа недвижима собственост.

Първи са англичаните, следвани от холандците, германците и американците. Все по често недвижими имоти в Италия купуват и руснаците, които се разпростират най-вече из курортите в областта Емилия Романя (на Адриатика).

65 на сто от купувачите на къщи на морето са хора, за които това е втора недвижима собственост. В повечето случаи те купуват вили с цел да ги реструктурират и препродадат по-скъпо, а после да инвестират парите си в още по-големи къщи.