10-15% от земеделските площи се използват за производство на биопродукти
10-15% от земеделските площи се използват за производство на биопродукти / БГНЕС, архив

Делът на земеделските площи, използвани за биоземеделие у нас, е не повече от 10-15 процента, което на този етап е сравнително малък дял. Интересът към него обаче е много голям и тъй като биологичното земеделие е сред приоритетите както в новата Програма за развитие на селските райони, така и в Националната стратегия, през следващите години очакваме все повече фермери да се ориентират към него.

Това прогнозира председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители Пламен Драгнев пред БТА.

Биопроизводството у нас е концентрирано преди всичко в маслодайни култури и трайни насаждения, като делът им в продуктооборота на страната е със значително малък дял - 1-2 процента, каза експертът. По думите на Драгнев в последните години определено расте интересът и делът на насаждения като малини и други традиционни за страната ни растения.

За съжаление повечето фермери пристъпват към биологичното земеделие доста резервирано и плахо, но интересът към него расте, заради заложеното приоритетно субсидиране на биопроизводството в новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони, смята Пламен Драгнев.