Дарик радио напусна АБРО
Дарик радио напусна АБРО / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Елица Елефтерова, 16.01.2013, Econ.bg

Дарик радио подаде документи за напускане на Асоциацията на българските радио -и телевизионни оператори (АБРО), съобщиха от медията. Според изпълнителния директор на радиото Радосвет Радев причината е, че асоциацията вече не отговаря на формата на радиото.

Пред Econ.bg Радев коментира, че не може да се търси пикантерия в решението на Дарик, тъй като то е взето отдавна, а сега само е задвижена процедурата по изпълнението му.

Той допълни, че фактът, че радиото излиза от АБРО, няма отношение към спора между медийната група на bTV (която е член на Асоциацията) и сателитния оператор „Булсатком”, възпламенил се в края на декември 2012 г.

Радев обясни още, че с телевизия bTV са партньори в Съюза на българските национални електронни медии, където по думите му е и мястото на радиото.

Дарик беше единствената национална радиомрежа, член на АБРО.

Асоциацията наскоро оповести позицията си по добилите публичност проблеми между bTV и „Булсатком”, като представи общи изводи за отношенията между телевизиите и операторите като цяло на българския пазар.АБРО отправи нападки към „Булсатком”, че укрива абонати. Асоциацията акцентира и върху това, че операторите задържат над 80% от приходите си, които би следвало да се инвестират в покупки на телевизионна продукция.