Сърбия депортирала руснаци заради участие в терористични акции в Черна гора
Сърбия депортирала руснаци заради участие в терористични акции в Черна гора / ThinkStock/Getty Images

Сърбия депортира няколко руски граждани заради участие в терористични акции срещу съседна Черна гора. Те са предадени при визитата в Белград на секретаря на Съвета по национална сигурност на Русия Николай Патрушев.

Според белградското издание "Блиц", което се смята за близко до премиера Александър Вучич, става въпрос "за безпрецедентен скандал в отношенията между двете държави в постсъветската епоха".

Виктория Нюланд: САЩ не искат от Сърбия да избира между тях и Русия

Руското посолство в Белград обаче съобщи, че няма информация за депортирани руски граждани от Сърбия.

Говорителят на руския президент също заяви, че такава информация не му е известна.

Николай Патрушев е със статут на активно взаимодействие и диалог със своите колеги в чужбина... Отчитайки особения характер на нашите отношения със сърбите, разбира се, че е напълно нормално да има такива посещения. Естествено, обсъждат се преди всичко двустранните отношения и положението в региона", подчерта президентският говорител.

Посещението на Николай Патрушев в Белград бе съгласувано още преди няколко месеца и изобщо не е свързано със събитията в Черна гора, заяви на свой ред сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович пред националната медия РТС. „Това, за което беседвахме, са стандартни преговори. Говорихме за борбата срещу тероризма, организираната престъпност, контрабандата с наркотици", посочи той.

Патрушев бе приет на възможно най-високо равнище в Белград и всички разговори са водени по възможно "най-секретния начин", пишат сръбски медии. В краткото съобщение след визитата на руския гост се казваше само, че "е подписан Меморандум за размяна на информация в областта на сигурността". Местните експерти обаче предупреждават, че "меморандумът няма задължителен характер, а препоръчителен".

В четвъртък сръбският премиер Александар Вучич отказа да коментира съобщенията за руснаци, които били изгонени от страната.

В Черна гора се проведоха парламентарни избори на 16 октомври. В деня на вота властите съобщиха за арестувани 20 сръбски граждани, заподозрени в подготовка на терористичен акт и преврат.

Източник: БГНЕС