Виктория Нюланд: САЩ не искат от Сърбия да избира между тях и Русия
Виктория Нюланд: САЩ не искат от Сърбия да избира между тях и Русия / БГНЕС

Съединените щати не искат от Сърбия да избира между тях и Русия, увери американският помощник-държавен секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд, цитирана от ТАСС.

"Разбираме, че Сърбия има дългогодишно сътрудничество с Русия и нейните връзки с Русия са силни. Не виждаме противоречие в това Сърбия да има добри отношения и с Русия, и със САЩ", подчерта Нюланд на съвместна пресконференция вчера в Белград със сръбския премиер Александър Вучич. Тя отбеляза, че на Съединените щати "никога не им е минавало и през ума да искат от партньорите и съюзниците да избират страна".

"За нас е важно да си сътрудничим с Русия и да работим за подобряване на (нашите) отношения, но ние ще продължим да изискваме (тя) да изпълни своите международни задължения и всичко, свързано с върховенството на закона", даде да се разбере Нюланд.

Помощник-държавният секретар на САЩ изрази подкрепа за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз и за диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Тя отговори уклончиво на журналистически въпрос дали Съединените щати ще искат от Сърбия в крайна сметка да признае Косово за независима държава.

Източник: БТА