Иван Минков: Предприети са всички мерки за ограничаване на заразата с нодуларен дерматит
Иван Минков: Предприети са всички мерки за ограничаване на заразата с нодуларен дерматит / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Предприети се всички мерки за ограничаване на заразата с нодуларен дерматит, увери кметът на община Кочериново Иван Минков, във връзка с констатирания случай на заболяването в село Бураново.
Болни крава и теле са установени след кръвни проби, резултатите станаха известни вчера. Животните са проявили клинични признаци на заболяването, което е станало причина за изследването им. По информация на ОДБХ, днес те са умъртвени и загробени. Фермата, която са обитавали е обработена с препарати.
Всички животни в село Бураново, където бе установено огнище на болестта, както и в съседните села Крумово и Боровец, в 20- километрова зона, ще бъдат ваксинирани срещу нодуларен дерматит.
На заседание на общинската епизоотична комисия, проведено в началото на седмицата, на животновъдите бе препоръчано да предприемат пръскане на животните и около местата за водопой с репелентни препарати срещу кръвосмучещи насекоми. Община Кочериново заедно с кметовете и кметските наместници засилиха контрола върху местата за продажба на животни, която се очаква да е по-интензивна, заради предстоящите Великденски празници. За предприемане на мерки с цел ограничаване нерегламентираната търговия е уведомена и полицията.