/ БТА
Украинските бежанци, които са настанени във фургоните на временния център в Елхово, ще бъдат преместени до края на тази седмица в държавна база на „Българските държавни железници“ в Приморско, съобщи за БТА областният управител на Ямбол Георги Чалъков.

От настанените 35 украинци, шестима вече са напуснали временния център, тъй като са си намерили подслон в Бургас. „Тези, които имат възможност и средства, успяха да си уредят квартири. Другите разчитат на държавната подкрепа“, каза Чалъков.

По думите му всички пристигнали у нас украински бежанци вече ще преминават първо през временния център в Елхово. Ще бъдат настанявани поискалите временна закрила, които нямат други възможности за пребиваване. В центъра ще остават между две и три седмици, докато им се намерят места за постоянен престой в държавните бази.

„Фургонният лагер в Елхово е създаден като временен транзитен център, не е за постоянно настаняване. Въпреки това, има необходимите санитарни и битови условия, в които тези хора да намерят временен подслон“, подчерта областният управител на Ямбол.

Центърът в района на „Гранична полиция“ в Елхово разполага с 221 жилищни фургона и е с капацитет за 1768 души. Той беше изграден през 2019 г. за настаняване на нелегални мигранти, влезли незаконно у нас през държавната граница с Турция.

В края на май т. г. в центъра бяха настанени временно над 650 украински бежанци от хотелите по Черноморието. Те останаха там 72 часа, докато бъдат транспортирани към държавните бази за настаняване.
БТА