Темида
Темида / iStock/Getty Images
Бургаският Апелативен съд намали присъдата на украинския шофьор Октавиан Бетиан, постановена от Окръжния съд в Ямбол. Той е обвинен за причиняване на тежка катастрофа до ГКПП "Лесово" през 2020 г. Въззивната инстанция смекчава наказанието му "лишаване от свобода" от шест на четири години, а отнетото право за управление на МПС - от осем на седем години, съобщиха от съда в крайморския град.

При катастрофата на 9 октомври миналата година микробус с 20 пътници се блъсна в спрелия на пътното платно без предупредителни знаци тир. Инцидентът стана на няколко километра преди граничния пункт, при образувалата се колона от чакащи тежкотоварни автомобили. На място загинаха трима мъже, а други дванадесет пътници в автобуса бяха ранени.

Възрастен мъж е пострадал тежко при катастрофа във Врачанско

В мотивите си апелативните магистрати отбелязват, че шофьорът на тира е помогнал за изваждането на пострадалите пътници. Препотвърждават и вината на загиналия водач на микробуса, който е управлявал с 99 км/час и с къси светлини на фаровете. Правилно е становището на първата инстанция за "безотговорно отношение на държавните институции към натоварения пътен участък", се посочва в решението.

Решението на Апелативен съд - Бургас подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд.