/ Георги Димитров
Ученици от Началното училище "Св.св. Кирил и Методий" в Ямбол дариха 1008 лева за изграждането на паметник на Васил Левски в града.

Решиха къде ще се издига паметникът на Левски в Ямбол

"Средствата са събрани по време на коледния базар в училището с ръчно изработени от децата сувенири. Преди базара, с индивидуални инициативи на втори и четвърти класове, са събрани и дарени още 265 лева", съобщи училищният директор Нина Койчева.

По думите ѝ децата с голямо вълнение и готовност са участвали в кампанията, а сувенирите са изкупени за ден. "В училището подготвят втори благотворителен базар със същата кауза, който ще се състои в дните преди 19 февруари, когато се отбелязват 149 години от гибелта на Апостола на свободата. Това е един нагледен урок по родолюбие, извън тези в учебните часове", коментира директорът.

Общоградската кампания за паметен знак на Апостола в Ямбол започна активно през миналата година. Първоначалната идея е от 2014 г., на гражданското сдружение "Левски-Дяконът", а през 2019-а Общинският съвет одобрява изграждането на паметника.

Започна дарителска кампания за изграждането на паметник на Левски в Ямбол

До момента са събрани близо 23 700 лева от граждани, фирми и институции, показва справка с дарителите на интернет страницата на общината. Отделно от тези средства за паметника, общинските съветници се отказаха от свои заплати в общ размер на 30 000 лв.

Проведеният от местната управа конкурс за идеен проект определи паметникът да е с обща височина 3.5 метра на двете части - бюст и постамент от метал и камък. Мястото на монумента ще е на централната пешеходна ул. "Георги Раковски", встрани от сградата на общината, реши в края на миналата година специализирана комисия от архитекти, художници и проектанти.
БТА