Продължават проблемите с водоподаването
Продължават проблемите с водоподаването в община Тунджа, четири села са без вода.

Аварии и ниско налягане на водата има и в още две села. Екипите на ВиК са на терен и работят. Това съобщи пред журналисти кметът на общината Георги Георгиев.

Продължават проблемите с водоснабдяването и авариите в села в Ямболско

По думите му с напредването на лятото ситуацията в 44-те села на общината ще се усложнява. „Още не сме стигнали до ситуация, в която по 10-15 села да са с такива проблеми“, каза още Георгиев.

Ситуацията е подобна в много региони в страната и не може да се реши без намесата на държавата, подчерта кметът на община Тунджа, който е и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините.

„Това е най-сериозният инфраструктурен проблем на българските общини - остарялата и амортизирана водопреносна мрежа. Проблемът може да бъде решен единствено тогава, когато държавата го направи приоритет. В рамките на няколко години би могло да се подмени цялата водопреносна мрежа“, допълни той.

Към проблема със старата и амортизирана водопреносна мрежа в малките населени места се прибавя и драстичното намаляване на дебита на някои от водоизточниците в Ямболско заради засушаването в региона.
Мира Безус, БТА