Златко Живков на тържеството на Йорданка Благоева
Златко Живков на тържеството на Йорданка Благоева / Община Монтана

Кметът на Монатна Златко Живков ще присъства на тържеството по повод  70-годишнината на световната рекордьорка и почетен гражданин на Монтана Йорданка Благоева.  Честването е под егидата на Българския олимпийски комитет и ще се проведе на 19 януари, от 11 часа, в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски”.

От името на хората от Монтана Живков ще подари на именитата си съгражданка картината „Полет” на художника Дончо Планински.

„Тази картина напомня за начина, по който ти постигна за нас големи дела и не се съмнявам, че това ще продължи и занапред”, пише в обръщението си кметът на Монтана.

По повод годишнината на Йорданка Благоева режисьорът Валентина Фиданова-Коларова прави документален филм за нея, който се казва „Отвъд скока“.  Премиерата му ще се състои на 31 януари, от 19 часа, в Дома на киното в столицата.

 

Йорданка Благоева е първата българка, поставила световен рекорд в леката атлетика. През  1972 година в Загреб преодолява 194 см в скока на височина, след като същата година  участва на олимпиадата в Мюнхен, където печели сребърен медал.  Носителка е на бронзов медал от следващата олимпиада в Монреал '76.