Протестите
Протестите / Община Мездра
Над 100 протестиращи срещу драстичното поскъпване на цената на водата се събраха, за да подкрепят исканията на живущите в селата Зверино, Оселна, Елисейна, Зли дол, Игнатица и Очин дол.  В тяхна подкрепа се обяви и общинският кмет - инж. Генади Събков, както и кметовете на шестте най-засегнати села.

С мирен протест и флашмоб на път II-16 /Мездра-София/, хората се обявиха против готвеното увеличение на цената на водата. Според засегнатите жители поскъпването е несправедливо, тъй като водоснабдяването в района е гравитачно, без разходи за електроенергия и помпи.

„Цената на водата трябва да остане, каквато е в момента 1.30 лв. за куб.м. Това е реалната й стойност. Предвижданото увеличение с близо 0.70 лв. е нереално и непосилно за всички ни. В Зверино непрестанно има аварии, а в същото време нито един водопровод не е сменен. Не виждам защо тогава се готви поскъпване“, каза Митко Петров.

протестите
Община Мездра

Населението в селата, чиито жители протестират е съставено предимно от пенсионери и хора в неравностойно положение. Те са категорични, че не са в състояние да плащат толкова скъпа вода. Кметът на Община Мездра подкрепя исканията на протестиращите. Жители и управляващи се надяват на скорошно решение на проблема с поскъпването на водата в селата.

„Ръководството на „ВиК“ ООД-Враца ни обясни, че е благосклонно към селата Зверино, Оселна, Елисейна, Зли дол, Игнатица и Очин дол, тъй като през последните 5 години са инвестирани 500 000 лв. в тези населени места. каза Цанко Цанев, кмет на с. Зверино.

Протестиращите са категорични, че ако исканията им не бъдат чути от компетентните органи и властимащите, са готови да преминат към гражданско неподчинение. 
 

протестите
Община Мездра


 
Община Мездра