Жители на квартал “Дъбника” се оплакаха от ново обгазяване
Жители на квартал “Дъбника” се оплакаха от ново обгазяване / Община Враца

Семейства, които живеят във врачанския квартал “Дъбника”, подадоха сигнал в “Дарик”, че тази вечер остра миризма на сяра се е разнесла в най-големия жилищен квартал в града. “Беше около 18 ч., когато се прибрахме, из целия комплекс се носеше миризма на сяра, на мърша, на фекалии, беше отвратително” – казаха потърпевшите. Към момента все още няма официални данни за състоянието на въздуха във Враца в посоченото време. На сайта на Изпълнителната агенция по околната среда, където ежедневно се следи качеството на въздуха в цялата страна, все още не са генерирани данните за днешния ден. Така че не е ясно имало ли е превишаване на пределно допустимите норми на различни вещества във въздуха над града.

От Община Враца заявиха за “Дарик”, че при тях няма подаден сигнал за проблеми с изграждащата се нова пречиствателна станция за отпадни води по проекта за водния цикъл на Враца. И припомниха, че към момента тя все още не е пусната в експлоатация, а пречистването на отпадните води става от старата пречиствателна станция. Сред жителите на квартал “Дъбника” се говори, че неприятната миризма идва от тази пречиствателна станция.

Преди две седмици кметът на Враца Калин Каменов обясни, че причината за обгазяванията са въздушни течения и промяна в атмосферното налягане, които носят неприятната миризма от старата пречиствателна станция по посока жк “Дъбника”. За да се премахне тя, от Общината се ангажираха да купят био-активни препарати, с които да бъдат третирани полетата, където се разгражда твърдата маса от каналните води и така проблемът да бъде решен. Каменов обясни, че препаратите са много концентрирани и до 20 дни голяма част от миризмата трябва да бъде неутрализирана. В случай, че има повторение на ситуацията ще се извърши и повторно третиране, обещаха от местната администрация.

Неприятната миризма вече не се усеща, потвърдиха врачани.