Във Враца вече няма да мирише на канал
Във Враца вече няма да мирише на канал / Дарик Враца

Био-активни препарати, с които да се реши проблема с появяващата се на места във Враца миризма на канал, е закупила Общината. С препаратите ще бъдат третирани полетата, където се разгражда  твърдата маса от каналните води, обяви днес кметът Калин Каменов. Той извърши проверка на старите съоръжения на пречиствателната станция и изграждащите се нови. По думите му една от причините за ситуацията са въздушните течения и промяната в атмосферното налягане. При определени условия миризмата от полетата се пренася към част от обходния път на града и квартал „Дъбника“. Каменов обясни, че препаратите са много концентрирани и до 20 дни голяма част от миризмата трябва да бъде неутрализирана. В случай, че има повторение на ситуацията ще се извърши и повторно третиране.

Увеличеният брой сигнали за неприятна миризма е принудил Общината, ВиК Враца и РИОСВ да предприемат мерки за справяне със ситуацията.

От вчера в жк „Дъбника“ има вече монтирана и подвижна модулна станция за измерване на атмосферния въздух. Днес, към 12 часа не е било отчетено изменение на параметрите. Анализите ще се правят през 72 часа, обясни на свой ред и зам. областният управител Мирослав Комитски.

Реконструкцията на пречиствателната станция във Враца се прави по проекта за водния цикъл на града и трябваше вече да е приключила. „Новият срок е до края на годината, но аз лично не съм обнадежден, че това може да се случи, по-скоро очаквам да стане в началото на следващата година“, коментира още кметът на Враца Калин Каменов.

След нейното приключване е предвидено залесяването на близо 1500 дръвчета, които да създадат естествена преграда около пречиствателната станция. Общо три съоръжения ще отговарят за чистотата на въздуха около станцията и уверението е, че тя ще е една от най-обезопасените от към вредни емисии пречиствателни станции в страната.