/ / iStock/Getty Images
Областната епизоотична комисия във Видин прие днес неотложни мерки след като е установено първично огнище на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) при труп от дива свиня в село Бела, община Димово.

България ще получи 13,9 млн. евро от ЕС за справяне с чумата

Това съобщават от областна администрация Видин. На заседанието на комисията днес д-р Адриан Данков, директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Видин, е съобщил, че заболяването при дивото прасе, е открито в началото на миналата седмица край село Бела.

Пети ден продължава протестът на пътя Ямбол-Сливен

Той е уведомил, че има заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), с която е потвърдено заболяването от АЧС при дива свиня, с конкретни географски координати и е определена инфектирана зона в размер на 200 кв. км около констатирания случай.

Съмнения за Африканска чума и край Монтана

Приети са мерки за ограничаването на болестта в региона, като извършването на дейности по дърводобив и земеделски дейности в инфектираната зона ще се осъществява само при неотложност и след уведомяване на Държавно горско стопанство - Белоградчик. Изготвена е инструкция за дезинфекция на моторни превозни средства и инвентар.

Ще успее ли държавата да ограничи щетите от африканската чума?

В квартал "Нов път" във Видин, където за първи път беше установено заболяване на прасе от АЧС, е приключило умъртвяването на животните, както и в 3 км. зона, около огнището на болестта. Извършена е дезинфекция на дворовете, където са евтаназирани прасета, както и на улиците. В момента се работи в 10 км зона.
БТА