/ Дарик - Враца
Във всички храмове във Враца бе отслужена тържествена света литургия по повод големия празник Преображение Господне. В катедралния храм „Св. апостоли“ богослужението бе оглавено от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града. В словото си, след края на литургията, владиката разясни смисъла на събитието Преображение Господне и ролята му за утвърждаването на вярата у апостолите.

„Господ Иисус Христос се преобрази, заради светите си ученици - трябваше да им покаже, че Той е едно от лицата на Пресветата Троица. Трябваше да им докаже, че Той е Син Божий. Трябваше да покаже на всички, че Той не е един от пророците, за когото го смятаха мнозина у Израиля, а че Той е Този, Който идва да спаси човешкия род.

Преображение Господне e

Той трябваше да покаже на светите апостоли и на целия човешки род, че когато по-късно бе заловен, бе бичуван, беше охулен и разпнат на кръста, че Той не страда и не е претърпял това, заради своята немощ, а напротив, заради спасението на човешкия род.

За да видят светите апостоли Преображението Му, за да разкажат, за да напишат, за да проповядват и поучават навред кой е Господ Иисус Христос. Как Той пострада, заради нас, човеците, доброволно, можейки да избегне всички тези страдания като Бог, но претърпя всичко за спасението на всички нас“, подчерта в словото си Врачанският митрополит Григорий.

Владиката спази традицията и прочете специална молитва, с която освети първото за годината грозде, което бе раздадено за благословение на хората, събрали се в храма.