Врачанска област се преброи на 80%
Врачанска област се преброи на 80% / Снимка: Галя Василева

65% от област Враца вече са преброени, съобщи днес директорът на Териториалното статистическо бюро - Враца Николай Петков. За самия град Враца 58.75%  са го направили  електронно, а 30.85% по класическия начин. Председателят на НСИ доц.  д-р Мариана Коцева, която беше на посещение във Враца днес,  похвали екипа на областната управа в града за добре организираната кампания и изрази благодарност към медиите.

Мездра и Козлодуй са другите две общини в област Враца с висок процент на електронно преброили се. Козлодуй е с 54%, а Мездра - с 50%.

Според нея гражданите са отлично информирани и се отнасят сериозно към преброяването. "Имаме още две седмици до крайния срок, а вече 66-70% от населението на България вече е преброено, каза тя. Преброяването успява, защото успяхме да обединим зад тази национална кауза всички партньори и институции", уточни доц. Коцева. Електронното преброяване е безспорен успех, добави тя, резултатите са надминали всякакви очаквания.

България е една от седемте страни в Европа, която използва електронния метод и първата, която вече го е приложила. Всички са слисани от успеха на електронното преброяване в нашата страна - 42%, и вече започват да правят организация в техните държави за този метод, каза Коцева. Всички държави от ЕС трябва да се преброят през 2011 година, но всяка избира времето и начина.

Няма проблеми с броенето на компактното ромско население в областта, нито на хората без лични карти и скитниците. Манастирите, затворът, арестът, хотелите и болниците в областта са преброени още на 1 февруари.

От Румъния, на която й предстои преброяване през есента, вече са изпратили покана за обмяна на опит.

Марияна Коцева изнесе и любопитен факт - 7 милиона души, колкото е приблизителното население на България, са били преброителите в Китай.

Окончателните резултати от Преброяване 2011 се очакват в началото на месец юли.