Никола войводов
Никола войводов / Община Враца
Отбелязването на 177 години от рождението на Никола Войводов и на 152 години от гибелта му и героичните събития на парахода „Германия” започна с поднасяне на цветя пред паметната плоча на революционера, намираща се централния булевард в града, носещ името на видния врачанин. След това празничното шествие от ученици на СУ „Никола Войводов” и граждани се отправи към паметника на възрожденеца на гаровия площад, където се проведе възпоменателното тържество.

 „На днешния ден почитаме един велик наш съгражданин, голям български възрожденец и революционер. Ако искаме днес да бъдем достойни граждани, трябва да пазим свободата и да помним нашето минало.
 Всеки един от нас може да бъде Враца, Войводов, България! Ако го имаше днес Никола Войводов , щеше да се гордее с вас.  Всеки един от вастрябва да дава по-малко, да даваш от себе си, за да бъдете част от онова, което е България, да бъде Враца онази, която заслужава.  Вие, учениците, трябва да сте горди, че сте българи“, каза в приветственото си слово кметът Калин Каменов.

Пред монумента на врачанския борец за свобода възпитаници от СУ „Никола Войводов“ рецитираха възрожденски стихове. Исторически бележки за живота и делото на революционера представи Росица Каменова - преподавател по история в учебното заведение.

На отбелязването на двете годишнини присъстваха още: народният представител Красимир Богданов, за председателят на общинския съвет Владимир Христов, директорът на СУ „Никола Войводов“ – Снежанка Каменова, директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, представители на Регионалното управление на образование, на звено „Център за младежки дейности“, общественици и граждани.

В знак на почит и признателност пред паметника на бележития врачанин бяха поднесени венци и цветя