Враца събира млади любители театрали от 18 държави
Враца събира млади любители театрали от 18 държави / Дарик Враца

Над 600 любители на театралното изкуство ще участват в тазгодишното шестнадесето издание на Международния младежки фестивал „Време" във Враца. Те са представители на 18 държави от Европа, Азия и Африка. По време на шестте фестивални дни на сцените на Младежкия дом във Враца ще бъдат представени 22 спектакъла, предимно с визуални изразни средства и по-малко текст, обясни организаторът на фестивала Георги Врабчев, ръководител на трупата домакин - Театрална група „Темп". От България участие ще вземат групи от Бургас, Враца, Перник, Русе, София и Стара Загора.

„Събитието е изключително мащабно, освен постановките има и съпътстваща програма, в която са включени изложби, уъркшопове, концерти, посещения на туристически, културни и исторически забележителности.

Тази година Международният фестивал „Време" е включен като творческа фестивална секция в нов мащабен проект Международен младежки пътуващ арт фестивал „Модерни времена", финансиран от програма „Културно наследство и съвременни изкуства" на Министерството на културата и Норвежкото правителство. Провежда се под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова.

Враца събира млади любители театрали от 18 държави
netinfo

Новото тази година е че фестивалът ще бъде открит на сцената на амфитеатъра в парка в жк „Дъбника" с участието на група „Акага". В програмата има включени и лазерно, и пиротехническо шоу. Началото е 20 часа, на 12 юни. Преди това участниците ще минат с шествие от Младежкия дом до площад „Македония".

Предния ден във фоайето на Младежки дом ще бъде открита изложба на фоторепортера на БТА Люба Филипова под надслов „ТЕПМ във времето", показваща развитието на групата през последните 10-тина години.

Фестивалът се провежда с помощта на Младежки дом Враца, Община Враца и Фондация „Америка за България". „Имаме и спонсори - фирми, без чиято помощ нямаше да се справим", обясни Г.Врабчев. Цялата организация ще струва около 60 хил. лв., като почти 90 % от парите ще отидат за хотелски и ресторантьорски услуги, обясни още Врабчев.