/ Dariknews.bg, архив
В навечерието на 1 ноември - Деня на народните будители, Община Враца организира на 31 октомври факелно шествие под надслов „Да запазим светлината“.

Най-известните ръкописи на Св. Софроний Врачански пристигнаха във Враца

Началото на празничната колона ще бъде дадено в 18.00 часа, от площада пред Дома на техниката. В шествието ще се включат представителни групи от врачанските училища, предвождани от портрета на своя патрон.

Пъстрата колона ще премине по ул. „Търговска“ и ще се насочи към паметника на небесния закрилник на Враца - Св. Софроний Врачански, където ще се състои тържеството по повод Деня на народните будите.

В рамките на програмата ще прозвучат стихотворения за българските книжовници, както ще се изнесат кратки данни за бележитите личности, патрони на всички училища във Враца.

Врачани се поклониха пред делото на Никола Войводов

В знак на почит и признателност към делото и живота на родолюбивите просветители, пред паметника на Св. Софроний Врачански, ще бъде поднесен общ гирлянд от цветя.

На 1 ноември, когато честваме Деня на народните будители, всяко едно училище ще постави цветя пред паметника на своя патрон.