Враца с Общински фонд за асистирана репродукция във Враца
Враца с Общински фонд за асистирана репродукция във Враца / DarikNews.bg - архив

Враца вече има Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания  на семейства и лица, живеещи на семейни начала. Предложението направено от общинските съветници от ВМРО – ген. Валери Стаменов, Красимир Ангелов и д-р Цветан Коцев, беше прието с единодушие на последното заседание на Общинския съвет. Такива фондове вече съществуват в други областни и общински центрове.

На фонда ще бъдат отпуснати 20 хиляди лева от бюджета на Община Враца за 2014г., като сумата ще се актуализира с приемането на бюджета за всяка следваща година.

Изпълнение на дейността на фонда се очаква да започне в най-скоро време, а молбите и прилежащата документация ще се изпращат до Постоянната комисия по здравеопазване и социални дейности към Общински съвет Враца.

Средства за диагностициране и лечение на репродуктивни заболявания, както и подготвителни дейности за ин витро процедури ще бъдат отпускани на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Враца.

Определените за финансиране изследвания и дейности ще се извършат в медицински заведения-договорни партньори на Център „Фонд за асистирана репродукция”.

В края на миналата година председателката на НЖО на ВМРО д-р Султанка Петрова даде пресконференция в града под Околчица и изказа загрижеността си и нуждата от такъв фонд да бъде създаден и във Враца.

Фондът е пряк израз на здравната, социалната и демографска политиката на Община Враца в областта на репродуктивното здраве, насърчаването на раждаемостта и борбата с обезлюдяването на населените места в Община Враца.