/ Община Враца
С празнично шествие, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Никола Войводов, във Враца бяха отбелязани 176 години от рождението и 151 години от неговата гибел. Ученици от СУ „Никола Войводов“ преминаха по алеята, започваща от пл. „Македония“, за да стигнат до гаровия площад, където се състоя възпоменателното тържество.

 „Враца е градът на Ботев и Никола Войводов. Затова днес, ние врачани трябва да бъдем много по-дейни в това да разказваме, че Враца е градът на първия българин, използвал кораб, за да поведе тактически своите другари по пътя на свободата“, заяви в приветствие кметът Калин Каменов.

„Повече от нас трябва да знаят кой е Никола Войводов. Тази година, в рамките на младежкия фестивал „Рокалюшън“ направихме така, че фасадата на училище „Никола Войводов“ да има неговия лик, за да може всеки да вижда този лик и да си припомни какъв е приносът на тази светла личност за свободата на България“, допълни още кметът на Община Враца.

Честване
netinfo

По време на честването пред монумента на видния врачанин, директорът на СУ „Никола Войводов“ Снежанка Каменова обяви, че училището поема отговорността да поддържа двора на къщата музей „Никола Войводов“.

В културната програма за отбелязване на годишнината от рождението и гибелта на възрожденеца се включиха ученици от СУ „Никола Войводов“, които изпълниха кратка литературна програма и Иванка Анастасова - учител по история в средното училище, която поднесе слово за видния врачанин.

На честването присъстваха още областният управител Малина Николова, заместник-кметът Петя Долапчиева, скулпторът Цено Ценов - автор на монумента, общински съветници, директори на институции и граждани. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.
Община Враца