Враца кандидатства с два проекта по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”
Враца кандидатства с два проекта по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства” / Дарик Враца - архив

На 19 май 2014 г. Община Враца внесе в Министерство на културата две проектни предложения по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства” на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г.

По Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство” е внесено проектно предложение „Изграждане на център по експериментална археология на територията на раннонеолитен обект край с. Оходен, община Враца и демонстративни археологически проучвания”. Основната цел на проекта е да допринесе за съхраняване на културното наследство и насърчаване на културното многообразие чрез предприемане на мерки по социализация и опазване на археологически обект „Раннонеолитно селище Оходен“, като предпоставка за устойчив икономически растеж на региона, увеличаване на заетостта и постигане на по-голямо социално сближаване.

Ключовите дейности в проекта, които ще допринесат в най-висока степен за реализиране на поставената цел са:

· Обособяване на музей на открито със застроена площ от 1276 кв.м.;

· Изграждане на база за обслужване и информационно обезпечаване;

· Изграждане на ранно неолитно жилище;

· Изграждане на ранно неолитна занаятчийска работилница;

· Изграждане на неолитна гостилница;

· Обособяване на места за експериментални дейности;

· Изграждане на експозиционни пътеки, алеи, ограда.

Бюджета на проекта е 806 710 лв. и представлява 100 % безвъзмездна финансова помощ. Срока за изпълнение на проектните дейности е 16 месеца.

По Мярка 3 „Достъпност на културното наследство за обществеността” е внесено проектно предложение „Улесняване на достъпността до Регионален исторически музей – Враца, чрез подобряване на средата за експониране”. Основната цел на проекта е да осигури по-лесен достъп за обществеността до местното културното наследство, чрез създаване на интегриран достъп до експозициите на Регионален исторически музей - Враца, като предпоставка за устойчивото му развитие, съхранение и насърчаване на културното многообразие на региона и създаване на по-добри условия за живот.

Основните дейности по проекта са:

· Доставка на оборудване за подобряване на средата за експониране в Регионален музей – Враца;

· Изграждане на интерактивна система за виртуална разхода в РИМ-Враца;

· Разработване на Стратегия за съхранение и популяризиране на културно наследство на територията на община Враца.

Бюджета на проекта е 687 221 лв. и представлява 100 % безвъзмездна финансова помощ. Срока за изпълнение на проектните дейности е 16 месеца.

 

Основните целеви групи в рамките на проектите са всички жители и гости на община Враца, които ще се възползват от обновената културна инфраструктура и съхраненото културно наследство, представителите на ромското етническо малцинство, които ще имат възможност чрез предвидени целеви мерки да подобрят своите умения и да получат допълнителни знания за своята култура и изкуство, както и хора с уреждания, които с обновената физическа среда ще получат възможност за съобразен с техните възможности достъп до културното наследство.