Военното формирование във Враца получи сертификация за операция „Алтеа“
Военното формирование във Враца получи сертификация за операция „Алтеа“ / поделение 54 990

Тактико-специално учение за сертифицирането на лекоманеврена рота за участие в междинния резерв на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа” се проведе във военно формирование 54 990-Враца. В него взеха участие над 110 военнослужещи.

Темата на учението е „Действие на лекоманеврената рота в зоната за отговорност при съвместно участие с коалиционните партньори в операция по поддържане на мира”. Военнослужещите повишиха подготовката си при изпълнението на задачи, свързани с патрулиране, охрана на обект, заемане и организиране на КПП, и наблюдателен пост, оказване на медицинска помощ и медицинска евакуация и на ранен, и др.

След получаване на сертификат ротата ще застъпи в 6-месечно дежурство и при необходимост ще има готовност да бъде активирана за изпълнение на задачи в операцията на ЕС „Алтеа”.

Помощник-национален командир на контингента и командир на националния елемент е подполковник Георги Крайнов, а командир на ротата е капитан Павлин Симеонов.

Във връзка с провеждането на учението имаше придвижване на военна техника и военнослужещи по републиканската пътна мрежа около Враца, за което обществеността бе информирана своевременно.