Водещи испански експерти по праистория ще оценяват рисунките в пещера „Магурата
Водещи испански експерти по праистория ще оценяват рисунките в пещера „Магурата / Община Белоградчик

Директорът и заместник-директорът на Национален музей и изследователски център Алтамира Хосе Антонио Лашерас Коручага и Пилар Фатас Монфорте посетиха пещера „Магурата" до с. Рабиша, община Белоградчик. Те са в България по покана на министъра на културата Вежди Рашидов.

Испанските специалисти - експерти по праистория и изкуството на палеолита, ще окажат експертна помощ по отношение на оценката и състоянието на скалните рисунки в пещерата заради предстоящото изготвяне на номинация за включване на скалните рисунки в Списъка на световното културно и природно наследство. Хосе Антонио Лашерас Коручага е директор на Национален музей и изследователски център Алтамира, Испанияа, а г-жа Пилар Фатас Монфорте е негов заместник.

Водещи испански експерти по праистория ще оценяват рисунките в пещера Магурата"
netinfo

Предстои двамата да оценят състоянието на уникалните скални рисунки отпреди повече от 7 хилядолетия. Гостите от Испания бяха придружавани от доц. д-р Стефанка Иванова - археолог, проучвал пещера „Магурата", Веселина Йончева - изкуствовед от Националния институт за недвижимо културно наследство и от Биляна Михайлова, старши експерт - археолог от Министерството на културата. В община Белоградчик те се срещнаха с Росен Младенов, и.д. кмет на Белоградчик, както и с Валери Димитров - и.д. областен управител на област Видин, с Фионера Филипова - директор на Регионален исторически музей - Видин и Михаил Михайлов - директор на Исторически музей - Белоградчик.

По думите на г-н Хосе Антонио Лашерас Коручага скалните рисунки са много впечатляващи и предстои много работа по изработването на каталог, подробно описание и картографиране на разположението на всяка една от тях.

Водещи испански експерти по праистория ще оценяват рисунките в пещера Магурата"
netinfo