Заседанието
Заседанието / Областна администрация Видин
Под председателството на областния управител Албена Георгиева се проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на област Видин. Георгиева информира присъстващите, че сформирането на съвета е в следствие на влезлите в сила промени в закона за защита при бедствия. „Считам, че е по-важно да се вземат мерки преди настъпване на кризисните ситуации и да се планират такива превантивни мероприятия, които биха могли да сведат риска до минимум, отколкото да се справяме в последствие с възникнали ситуации.

Сред основните задачи на съвета са разработване, преразглеждане и актуализиране на Областния план при защита от бедствия и съгласуване на общинските програми и планове за намаляване на риска от бедствия, както и разработване и координиране изпълнението на Областната програма за намаляване на риска от бедствия. За изпълнение функциите на съвета е необходимо да бъде приет Правилник за устройството и дейността му“, каза областният управител.

На заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на област Видин присъстваха кметове и председатели на общински съвети от област Видин, както и представители на държавни институции.

Стилиян Пешев, временно изпълняващ длъжността директор Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Видин,  представи на вниманието на присъстващите проекта на Правилник за устройството и дейността на съвета, който бе приет с пълно мнозинство. На заседанието бе приет още институционален състав на областната координационна група, която ще разработи общите части от Областния план при защита от бедствия и ще изготви и профила на риска. 

В закона за защита при бедствия е отбелязано, че задължително във всеки план следва да се включат частите земетресение, наводнение и радиационно-ядрена авария. Бе прието при разработването на Областния план при защита от бедствия  на територията на област Видин да се включат и снегонавяване, и обледяване,  и промишлена авария, като след разработване на профила на риска ще бъдат добавени и други, ако е необходимо. На заседанието бе утвърден и състава на 5–те работни групи.

В края на заседанието областният управител Албена Георгиева  изрази надежда, че Областният съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на област Видин ще продължи да заседава само с превантивен характер.